Belysning har större påverkan på ett rum än vad många kan tro. Det går att skapa olika stämningar med belysning, vill man ha ett avslappnat och mysigt rum eller ett rum som känns ljust och uppiggande? Då kan man genom belysning uppfylla dessa krav.

När det naturliga ljuset inte längre är tillgängligt nu under kvällstid under vinterhalvåret är det ännu viktigare att tänka på belysningen i våra hem. Man kan tänka på är att sprida ut belysningen i rummet för att det skall efterlikna det naturliga ljuset så bra som möjligt. Titta er omkring i rummet, finns det något hörn som är mörkt? Placera då en belysningspunkt där och betrakta vilken skillnad det blir.

En regel som man kan följa är att i ett mindre rum försöka ha minst 5 belysningspunkter och i ett större rum minst 7 belysningspunkter. Det kan kännas många, men alla belysningspunkter behöver inte vara på samtidigt. Man skall ljussätta ett rum efter sina behov. Tänk på vad ni gör i rummet och planera utefter det vad för belysning som då kommer att behövas. Allmänbelysning (taklampan), är ett exempel på en armatur som inte behöver vara tänd mer än när man behöver ett starkt och bra ljus i rummet, till exempel när man skall städa.

Under mörka vinterkvällar kan det vara mysigt att tända många dekorationsbelysningar, även kallat stämningsbelysning. Dessa armaturer har en diskret belysning och skapar ett stämningsfullt och mysigt ljus.

RoyalDesignMagazine-Belysningförmörkakvällar-IdaInreder