För den färgstarka och begåvade inredaren Lulu Carter har färg och form alltid varit en av hennes största passioner. Inredningsintresset väcktes tidigt, då hennes mamma var ytterst kreativ, konstnärlig och älskade inredning.

Som barn gick Lulu under några år i den samiska internatskolan i Gällivare. Hon var ett av endast två icke samiska barn.

”Det samiska hantverket och då inte minst alla underbara färger är starka minnen som verkligen inspirerat mig. Sedan dess har jag tyckt att allt folkloristiskt, oavsett varifrån i världen är spännande. Vi flyttade senare till Dalarna och även där fick jag uppleva det folkloristiska i Dalarnas kulturarv och historia. Där bodde vi i ett av konstnären Anders Zorns vackra gamla 1700-tals hus.”
RoyalDesignMagazine-LuluCarterdesignaregenkollektion-IdaInreder

Bild från Lulu Carters bok ”Sinnliga rum”

Lulu blev därför tidigt mycket intresserad av allt som hade med det etniska att göra – alltifrån Nordamerikanska indianer till massajer i Afrika. Det är just influenser från allt det här som återspeglar sig i det hon gör. Men vägen till att bli inredare och att designa har inte varit helt självklar. Hon ville först bli fotograf och gick så småningom Bergs reklamskola. Efter ett antal år på olika reklambyråer blev hon mamma till Lucas och Nicole, och efter mammaledigheten funderade hon på vad det var hon egentligen ville göra. Då sade hennes kloka mamma, det man är bra på tycker man är kul, och det man tycker är kul kan man bara bli bättre på.

Sedan dess har det varit Inredning i olika former på fulltid, bland annat var Lulu först i Sverige med hela begreppet Homestaging. Hon har medverkat i ett flertal olika tv program, såsom Förkväll och Sälj eller släng – som också var hennes egna program. Men de flesta känner säkerligen igen henne från den långa tiden som folkkär programledare i tv-programmet Äntligen Hemma.

”Under alla dessa år som jag arbetat som inredare har jag samlat och sparat på mig massor av inspiration och idéer som jag en dag visste skulle leda till egen design. Så när Royal Design kontakta mig var det bara för mig att ta fram alla mina anteckningar och skisser jag gjort genom åren.”

Kollektionen som Lulu nu har designat består av kuddar och brickor och mönstren är fjädrar och surfbrädor samt ett marockanskt och ett persiskt inspirerat mönster. 

RoyalDesignMagazine-LuluCarterdesignaregenkollektion-IdaInreder

RoyalDesignMagazine-LuluCarterdesignaregenkollektion-IdaInreder

RoyalDesignMagazine-LuluCarterdesignaregenkollektion-IdaInreder

”Fjädrar är något som jag alltid har älskat och samlat mycket på och inspirationen kommer såklart från den Nordamerikanska Indiankulturen. Sedan älskar jag hela livsstilen kring surf. Jag tycker formen på surfbrädorna är så vacker och passar sedan så fint ihop med fjädrarna.”

RoyalDesignMagazine-LuluCarterdesignaregenkollektion-IdaInreder

RoyalDesignMagazine-LuluCarterdesignaregenkollektion-IdaInreder

”Jag förknippas ofta med mycket form och  färg, både den klara och den mer jordiga färgskalan men jag älskar också det grafiskt svartvita och mer stilrena mönster och därför tog jag fram ett marockanskt och ett persiskt inspirerat mönster i svartvitt. Det är underbart att kunna blanda olika mönster och det som är så häftigt är att allt knyts ihop – hos samerna i Lappland kan du hitta samma färger, samma symboler och mönsterspråk som hos massajfolket i Afrika eller hos människorna i Nepal.”

För Lulu kommer inspiration till henne hela tiden, och hennes anteckningsböcker är fulla med idéer, som hon gärna vill visa upp i framtiden. Till hösten kommer vi att få se några av dem, på nya produkter i nya spännande mönster och färger.

”Personligen tycker jag att livet är för kort för att inte låta sig njutas av all den färgprakt som finns på vår vackra planet men min bestämda åsikt när det kommer till inredning är att det finns inget som är rätt eller fel. Det personliga hemmet är det vackraste hemmet!”

Instagram: lulucarterdesign / lulucartersweden
Facebook: Lulu Carter Design