Kristina Larsson från Lykalia K ler mot mig när jag närmar mig Young Designersområdet på Formex och vi börjar prata. Hon är en av 16 designers som har blivit antagna till utställningsområdet Young Designers som man ansöker till genom att lämna bilder på sina produkter, en idé om vad det är man kommer visa och vad man har för bakgrund som designer. Ett område som finns för att ge nya designers, unga som äldre, möjligheten att komma till Formex och visa upp sin design för en större branschmassa.

Lykalia K

Lykalia K drivs av Kristina Larsson, en ung och glad tjej som precis tagit sin kandidatexamen från Linköpings Universitet där hon studerat formgivning och gestaltning. Hon berättar att hon först ville arbeta i keramik men att hon snabbt hittade slöjdverkstaden istället och började arbeta i trä.

”Lykalia K står för bergen, träden och naturen i Skandinavien” säger hon.

Lykaliak_katarina

Hennes paraddesign kom ur en kurs under universitetet och det är den hon stolt visar upp idag som startpunkten på sitt designföretag. Det är ett smyckeskrin i form av en diamant där du får plats med alla dina smycken och som förenar funktion med design. ”Tanken är att det ska vara en inredningsdetalj samtidigt som det ska gå att använda och var sak ska ha sin plats.” säger honDetta är inte ett smyckeskrin du vill förvara i garderoben, det här ställer du på vardagsrumsbordet och visar upp för dina vänner.

Lykaliak_diamant

Kråkguldet inspirerade designen

Designen kommer från studietiden när hon fick i uppgift att designa med en låt som inspiration. ”Jag valde introsången till serien Kråkguldet, en ungdomsthriller från 60-talet. Texten handlar om guld och ädelstenar och det fick mig att tänka på smyckeskrin och viljan att förnya formen och tanken på vad ett smyckesskrin ska vara. Det är ett berg men det är också en diamant och jag tycker det passar bra som en form på ett skrin.”
Ett genomgående tema i alla hennes designobjekt är de geometriska formerna, användandet av träsorter som finns i svenska skogar och en detalj av 23,75 karats guld som förgyller tingen. Hon säger att hon tycker det är spännande med trä eftersom varje bit är unik och hon tycker ådringar och kvistar ger ett intressant uttryck.

Var ser du dig själv om 5 år?

Jag hoppas skaffa många återförsäljare så att jag kan börja sälja mina produkter och jag vill att mina produkter ska få bo hemma hos folk och få stå framme och göra ägarna glada. Jag arbetar dygnet runt för även när jag sover så drömmer jag om mina designs och nya former.