Emma Persson står i montern med namnet Mutant skrivet över sig. Montern pryds av vackert designade djur i tyg och när jag fråga Emma om de är för barn eller vuxna säger hon att hennes alster lever i bådas världar. Hennes tanke är att djuren kan vara både leksaker för barn eller inredningsdetaljer för vuxna. ”De ska passa till en hel familj” säger hon och där kommer också namnet Mutant ifrån.

Designföretaget startades för bara ett år sedan och hennes första design var Myrsloken. ”De olika djuren löper in i varandra så genom Myrsloken fick jag inspiration till nästa djur och den senaste design jag gjorde var Rockan. Den har sand i sig och fungerar som både grytunderlägg men också för barn att leka med eller att bara hålla varm i handen.” berättar hon.mutant_djur

Hon arbetar bara med naturmaterial och djuren är helt och hållet gjorda i ekologiskt bomull med vissa detaljer i svenskt renskinn. De senaste djuren har även sand i sig vilket Emma berättar är det material hon vill undersöka närmare den kommande tiden.

I grunden arbetar hon som klädformgivare och har en utbildning inom textildesign. Hon har även engagerat sig mycket inom arbetares rättigheter inom textilindustrin och hon säger att modeindustrin är svår att arbeta med just därför. ”Det är en ombytlig och inte så hållbar bransch i sig själv. När jag fick barn insåg jag att jag istället kunde göra leksaker i tyg. Det blir mer långvarigt och hållbart i och med att du inte behöver arbeta mot en stor massa med olika storlekar och färger.”

mutantfågel

Det är första gången hon ställer ut på Formex och i framtiden ser hon att varumärket har fått återförsäljare i Sverige och utomlands och att de har fått igång en egen produktion i Sverige.