”Swedish Statement Jewelry” beskriver Maria Axelqvist sitt varumärke som. Hon står i en monter fylld av vackra smycken från sitt varumärke Langaeble Stockholm. ”Ett statementsmycke är ett smycke som syns och som sticker ut” säger Maria stolt och hennes design är trots statement-faktorn väldigt smakrik och enkel. Det är smycken i silver och mässing med raka former som känns tidlösa.

langaeble_maria

”Smycken i sig är lite av ett bananskal som jag hakade in på” säger hon när vi frågar hur det kommer sig att hon började tillverka smycken. Hon arbetade som industridesigner åt företag och då är inte klivet långt från att designa andra vackra ting. ”Jag har designat allt från kontaktuttag till alkoholmätare” berättar hon. Intresset för smycket har alltid funnits där men när hon blev lite äldre kände hon att de smycken hon haft tidigare inte längre passade åldern så hon började designa smycken hon själv ville ha på sig.

Hon designar alltid med sig själv som första kund och utgår från sin egen stil vilket du kan se i de stora örhängena och statement-halsbanden men det finns även mer modesta smycken för den som har den stilen istället som även de känns Maria hela vägen igenom. langaeble_smycken

När vi pratar om hon har några nyheter för våren säger hon att hon inte arbetar med kollektioner och säger att några av hennes bästsäljare är något år gamla. Hon tar lite avstånd från modebranschens snabba rörelser och säger: ”Jag vill att man ska kunna köpa ett smycke idag som går att använda om fem eller femton år”!

Företaget är tre år gammalt och det även hennes tredje år på Formex. Hon tycker att det är härligt att få vara tillbaka för att knyta värdefulla kontakter inför årets kollektion med press och livsstilsbloggare. Om fem år hoppas hon att hon vuxit så att hon slipper stå ensam i montern och att hon har anställda som kan vara ekonomer, marknadsförare och säljare. Roller som hon idag axlar själv med bravur.