Täljogram drivs av två unga killar, en raritet på en mässa som Formex och vi fick prata med Felix och Ragnar, grundarna till företaget. I montern ligger det spån från vad som ser ut som en påbörjad träsked på golvet och på hyllorna kan man se olika täljda designs och verktyg som används för att tälja.

täljogram_felix

Att tälja är kanske inte någonting som gemene man tänker att den ska göra men det vill Felix och Ragnar ändra på genom att skicka med allt du behöver för att börja tälja dina egna skedar och kammar hemma. I ett kitt ingår det en täljkniv, en skedkniv, linolja, ett förslag på vad du kan tälja och en styck vakuumförpackad träbit. ”Vi vakuumförpackar allt vårt trä eftersom det lätt torkar när det kommer ut i luften. En bit färsk trä är mycket härligare att tälja i än torrt trä.” berättar Felix. För den slarviga finns det även lite omtänksamma plåster medskickade.

Felix har sin bakgrund från slöjden och har arbetat extra som hemslöjdskonsulent och brinner för fördelarna med att tälja. ”Man arbetar med händerna och får vara kreativ och slappna av samtidigt”, säger han. Han fortsätter: ”Den här produkter möjliggör och tillgängliggör täljandet så att fler kan få känna på de positiva effekterna av täljandet”. 

täljogram_kit

Det här är ett sätt för varje person att själv arbeta med design och inredning och det kanske är därför Formex valt att ta in denna utställare till Young Designers. Några av de designs som du kan förvänta dig som prenumerant är krokar, knoppar och kammar.

Om fem år hoppas de att deras hemsida är den självklara platsen du går till för att ta reda på mer om täljning och trä samt att Täljogram ska vara en plats för även vana täljare. ”Just nu riktar vi mest oss till de som vill börja tälja men sen vill vi hålla workshops och lära ut mer avancerad kunskap” säger Felix.