Details by M drivs av Maria Bäckström som designar prints baserat på hennes fotografier. Hennes monter är dekorerad med tavlor som hänger på väggen och i fåtöljen ser man en av hennes kuddar vila. Det är tredje gången hon är på Formex och andra gången som en Young Designer. ”I Augusti hade jag min monter vid Next Step, men efter att ha ställt ut där ansökte jag nu igen till Young Designers då jag tycker att det ger mer och vi formgivare får mer publicitet här.”. 

Detailsbym_kuddfodral

Fotografierna är naturtematiserade och det är vackra bilder på blomster, växter och frukt och företaget började med prints men nu har hon även kuddar och brickor i sin webshop. ”Det växer hela tiden och nu har jag ett nytt projekt på gång då jag nyligen fått ta över min pappas företag inom verkstadsindustrin. I verkstaden har vi maskiner där vi kan arbeta med olika metaller så som till exempel mässing och förhoppningsvis får ni se mer av det i framtiden på Formex”.

Allt började av en slump för Maria som berättar om en kompis som hade en fest för att fira sin nya portfolio. Där och då beslöt hon sig för att själv göra något liknande och på festen bjöd hon in alla gäster till sin egen vernissage, drygt tre månader senare, utan att ha något som helst klart att visa upp. ”Nu var det bara att prestera! Jag hade redan en systemkamera men inte så mycket mer men när jag väl började fotografera kom inspirationen. Då skapades bland annat min personliga favorit, det spraymålade svarta granatäpplet, och en hel del andra motiv som jag sedan ställde ut på vernissagen. I samma veva startade jag även en enskild firma och en webbshop!” berättar hon.

Detailsbym_pomegran

Maria tycker inte själv att hon kan rita eller teckna, men med hjälp av sin kamera har hon ändå möjlighet att vara kreativ och att skapa något. ”Jag tycker att jag har hittat ett eget formspråk för mina motiv, stilrena och med sobra färger, och jag tror och hoppas att man känner igen ett motiv från Details by M när man ser det”. Alla fotografier är tagna av Maria och när vi frågar henne om hennes fotografierfarenhet säger hon att hon inte skulle kalla sig för fotograf utan snarare formgivare.

Om fem år vill hon gärna stå i en större monter på Formex och ha ett större utbud att erbjuda och till alla de som funderar på att starta någonting eget vill hon hälsa ”Bara gör det!”.