Att bara ställa sig och helt plötsligt måla en tavla känns kanske som ett gigantiskt projekt men genom att börja smått och måla sig fram mot större och större ytor går det som en dans.   På med rocken och fram med penslarna och sätt lite härliga färger på dina väggar hemma.

Det du hänger upp på väggarna hemma speglar vem du är och är en slående inredningsdetalj som väcker känslor. Matcha en poster med färgerna i rummet eller bryt av totalt. Gör en hel tavelvägg med småramar eller måla en gigantisk tavla och häng ovanför soffan – de här stegen gäller oavsett.

Placering-hall

Börja med vad som inspirerar dig

Ett konto på Pinterest borde vara obligatoriskt för alla, speciellt när det kommer till att hitta inspiration. In och pinna! Börja med att kolla in olika färgtyper; akvarell, akryl, olja – vilken passar dig bäst? Om du inte är van vid att måla kan vi rekommendera akryl. Det torkar fort och är enkelt att tvätta bort från ovana fingrar och de ytor där färgen inte ska vara 😛

Pinna på alla tavlor du tycker inspirerar dig och när du har pinnat upp ett tjugotal som du tycker är fina försöker du identifiera vad som är gemensamt för dem. Är det penseldragen, färgerna, typen av färg, motiven? Nu har du en tanke om vad du tycker är fint.

pinterest_forstorad

Jag verkar tycka om varma tavlor med rosa, röda och gula inslag eller dystert blått beroende på vilket humör jag är på. Det är också stora färgfält och ganska mycket genomgående färgteknik.

 

Införskaffa materialet

Mitt mål är att en dag måla en gigantisk tavla att hänga ovanför sängen men innan jag lärt mig hur färgen beter sig nöjde jag mig med att köpa ett block små akvarellpapper.

Akvarellpapper

Det finns ofta startpaket med akrylfärger där det ligger en svart, en vit, en blå, en röd och en gul färgburk i. Har du dessa kan du blanda dig till i princip vilken färg som helst (med undantag av stark turkos, den måste man köpa separat)!

Om du tänkt måla med pensel kan du köpa det också, jag hade en pensel hemma sen jag målade om en vägg som funkade alldeles utmärkt för det jag skulle måla.

cyan

Inköpslista:

  • Akvarellpapper/tavelduk
  • Färg
  • Pensel (tänk på att knivar, disksvampar och fingrar också går bra att måla med)
  • Maskeringstejp
  • Någonting att blanda färgen på, du kan också använda en vanlig tallrik

 

Förberedelser precis innan

Om du tänkt måla på akvarellpapper ska du tejpa fast pappret mot en slät yta. Jag hade en bräda över hemma som jag använde men att tejpa direkt på köksbordet med lite tidningspapper emellan fungerar också. På så sätt håller sig pappret rakt när det torkat efter att du målat och blött ner det.

Tejpat_papper

Känner du att du har tid så är det rekommenderat att pensla pappret med ett tunt lager vatten och låta det torka innan du börjar måla på det med färg men jag tycker det är överkurs. Det sägs att det ska göra att pappret inte bullar upp sig igen när man målar på det men jag upplevde ingen skillnad på de papper jag blötte först och inte.

Sätt på dig oömma kläder och lägg gärna tidningspapper på bordet så får du mindre att städa. Akrylfärg försvinner från bordsytor men inte alltid från kläder.

Lägg fram så att du har ett glas vatten, lite hushållspapper och eventuellt en trasa som du kan torka penseln på.

Dra det första draget med penseln!

Wow! Nu är du igång och du är en konstnär! Det är en härlig känsla att skapa någonting med händerna som man dessutom sen kan visa upp för världen. Ta din tid och försök att inte ha någon prestige i det du målar. Det tog mig fyra små tavlor innan jag förstod hur färgen funkade och hur jag kunde arbeta med den för att få den känsla och stil jag ville ha. 

Sätt på lite inspirationsmusik och baka in den i tavlan också!

Forstadragen

Halvvags

I väntan på att färgen ska torka…

Vänta tills du ser att pappret inte är lika buligt längre, då är verket torkat och du dra bort tejpen i kanterna. Akryl torkar snabbt och så länge du inte tömt en halv målarburk på den borde det vara torkat inom bara någon timme. 

Under tiden du väntar kan du kika in i vår Affish-avdelning för att komplettera din fina tavelvägg med posters och tavlor från oss på Royaldesign.

Tork

Paletten blir också ett litet konstverk! Akryl fäster på det mesta, inklusive trä.

Palett_liggande

Rama in och njut av din skapelse

Placering-nattduksbord

Svartvit

Lycka till!

/Sofie

Ps. Jag som skriver detta är ingen upplärd konstnär, jag har testat mig fram lite så om du har förslag på tekniker eller liknande är du varmt välkommen att höra av dig! DS.