Hösten är här med alla dess härligheter. En perfekt tid för att gå en promenad genom gulbruna löv eller kura ihop sig i soffan med en kopp te och en bra bok. Men för att skapa den riktigt mysiga känslan i höstmörkret krävs det ljus, och fortfarande är tiden då adventsljusstakarna pryder våra fönster en bit bort. Därför tänkte vi på Royaldesign lyfta fram 5 favoriter inom kategorin ljusstakar. En kategori av produkter inom vilken vi hittar många klassiker men även moderna designer som utmanar och utvecklar. Ljusstaken är helt enkelt det perfekta sättet för att få den riktiga myskänslan hemma och sätta ljus på vardagen. På RoyalDesign hittar du ljusstakar för alla tillfällen och miljöer. Här kan du leta dig fram till den ljusstake som passar ditt hem bäst! 

Orrefors – Carat

carat_ljusstake

Svenska Orrefors är en självklar favorit när man pratar kristallbruk och glasljusstakar. På glasbruket i Småland bladas hantverksskicklighet med oemotståndlig skandinavisk design. I kategorin ljusstakar hittar vi produktserien Carat med dess karaktäristiskt asymmetriska slipning som återspeglar både vår samtid och nordisk romantik. I serien hittar vi inte bara ljusstakar utan även ljuslyktor, skålar, vaser och serveringsbestick.

Skultuna – Liljan

liljan_ljusstake

Ljusstaken Liljan med dess två blad som öppnar sig på var sida om ljuset är en klassiker. Den skapades av Ivar Ålenius Björk som en del i en serie mässingsljusstakar för Ystad-Metall som lades ner år 1969. Som tur är har nu anhöriga till formgivaren i samarbete med Skultuna tagit upp produktionen igen och ljusstaken finns nu både i den klassiska guldiga färgen från mässing samt silver. Att Liljan nu åter finns tillgänglig är ren och skär glädje och något som givetvis placerar den på listan av favoriter.

Georg Jensen -Cobra

cobra_ljusstake

Det danska designföretaget Georg Jensen skapar moderna klassiker tillsammans med många kända formgivare. 2008 skapade den tyske designern Constantin Wortmann ljusstaken Cobra som fått stora framgångar. Cobran påminner om mer antika stakar men erbjuder samtidigt modernare former inspirerade av ormen med samma namn. Den dynamiska formen har också inspirerats av smältande vax och liknar nästintill en klassisk ljusstake som börjat smälta. Skapad i rostfritt stål ger den en stilren känsla som lätt pryder alla rum. Finns i tre olika storlekar som kan kombineras för att skapa en ocean av ljus.

Iittala Festivo och Nappula

Festivo_ljusstake

I den finska byn Iittala etablerades år 1881 ett glasbruk som idag växt fram till företaget som skapar estetiskt tilltalande bruksföremål. Genom att kombinera design med funktionalitet strävar företaget efter att ta fram produkter som lockar till användning. Detta gäller även för deras ljusstakar Festivo och Nappula. Med den förstnämnda i glas och mer klassisk still, och den senare i rostfritt stål, mässing, trä och modernare tappning erbjuder Iitala en bredd av ljusstakar för alla tider och rum. Någonting som definitivt gör dem till en favorit hos oss på Royaldesign.

Ernst

Ernst_ljuslyktor

Konceptserien ljuspunkter med design av Ernst Kirchsteiger grundar sig i den stora kraften i den lilla lågan. Genom minimalistisk design låter Ernst magin från eldens låga stå i fokus. De små lätta ljusstakarna ”Ljusstump Med Magnet” som finns i mässing samt svart och vitt trä är perfekt för dig som inte vill låta ljusstaken ta överhand men ändå ge ett stilsäkert och medvetet intryck. I serien hittar vi också den mer robusta men spartanska ”Skuggljusstake” som finns i både ek och vitt trä, samt ”Ljuslykta Med Läderband”, en ljusstake som enkelt pryder varje vägg. Ernst känsla för design och det enkla har gjort märket till en favorit inom många produktkategorier och så även ljusstakar.