Dags att hitta en fars dag present men svårt att veta vart du ska börja? Den andra söndagen i november varje år är det dags att fira alla pappor där ute. Med denna lista hjälper vi dig att hitta den perfekta presenten som kommer att göra att din pappa både känner sig glad och uppskattad. Här finns något för så väl vardagen, de festliga tillfällena och hans mer personliga intressen. Trevlig läsning!

 

Att tänka på innan du letar fars dag present:

  • Personligt är alltid bra. Försök att sätta dig in i din pappas liv och se vilka intressen och behov han har. En personlig present används mer och blir en härlig påminnelse om dig varje gång den används.
  • Kvalitet är ledordet. Det behöver inte betyda dyrt, men saker av kvalitet använder ofta rustika material och en tidlös design vilket gör att de håller längre. Saker som din pappa säkerligen kommer uppskatta.
  • Grejerna i denna lista passar givetvis lika bra som födelsedagspresenter eller julklappar. De behöver heller inte vara till just din pappa utan kan bli lika uppskattade av kompisen, brorsan eller någon annan.

 

När fars dag infaller:

  • Fars dag 2017: Söndagen den 12:e november
  • Fars dag 2018: Söndagen den 11:e november
  • Fars dag 2019: Söndagen den 10:e november
  • Fars dag 2020: Söndagen den 8:e november
  • Fars dag 2021: Söndagen den 14:e november

 

1. Morgonrock
morgonrock

Alla är inte morgonpersoner men nästan alla är morgonrockspersoner. Morgnarna börjar när man stiger upp och med en skön och stilig morgonrock blir det lite bekvämare att starta dagen. För lediga dagar är det även skönt att gå klädd i den lite längre. Med denna morgonrock från och Lexington kan din pappa vakna med stil. Tillverkad i mjuk och varm velourfrotté av turkisk bomull med skärp och två fickor på framsidan sitter den bra på kroppen. En riktig toppenpresent!

 

2. Tofflor

morgontofflor

Ingen morgonrock är komplett utan ett par sköna och varma tofflor. Med dessa tofflor i ull från Pia Wallén är din pappa försäkrad varma fötter hemma. Oavsett om han har ett kallt stengolv eller trägolv så kan dessa tofflor göra det lite behagligare. De är även riktigt sköna på vintern och håller alltid fötterna varma och goa. Tillverkade i ull och med gummisula har de bra värmehållning, är resistenta mot dålig lukt och ger även ett bra grepp på golvet.

 

3. Citruspress

Juicepress

En viktig del av morgonrutinen är såklart ett glas färskpressad apelsinjuice. Med Juicy Salif citruspress från Alessi får din pappa en elegant och tidlös designklassiker som är snygg att ha framme på köksbänken. Designen påminner om en rymdraket och blir snygg och intresseväckande vart den än står. Apelsinen pressas enkelt ovanpå och den vitaminrika juicen rinner ned i glaset under. Finns det något bättre sätt att få igång fantasin och idémaskineriet på morgonen?

 

4. Kaffepress & Espressobryggare

kaffepress

Efter glaset med färskpressad apelsinjuice kan en kopp kaffe passa till frukosten. Det bästa kaffet är alltid färskmalet. För att enkelt tillreda en kopp är de klassiska kaffepressarna och espressobryggarna oslagbara. Det skadar inte heller att de är mycket stilrena och snygga att titta på. Kaffepressen Chambord från Bodum och espressobryggaren Moka från Bialetti är de bästa av sitt slag. Trevliga att se på och enkla att använda. Vem vet, kanske har din pappa några baristadrömmar att leva ut på äldre dagar. Bättre sent än aldrig.

 

5. Sängbricka

sängbord

På helgerna kan det vara skönt att ligga och dra sig lite extra. Med en fin och robust sängbricka kan din pappa njuta av frukost på sängen. Oval Oak sängbricka från Sagaform är tillverkad i fint ekträ och har utfällbara metallben som gör att den står stadigt på sängen. På den får han plats med allt, det kokta ägget, smörgåsen, yoghurten, gröten samt kaffet, teet eller juicen. Mycket praktiskt för när man vill vara lite opraktisk och äta i sängen.

 

6. Duschhandduk

handdukar

Att kliva ur en varm dusch ut i ett kallt badrum är inte alltid så kul när man precis vaknat. Med en varm och gosig handduk från Lexington eller Gant Home blir det mycket mer behagligt. Dessa handdukar är tillverkade i tjock och mjuk bomullsfrotté och finns i många olika fina färger att välj bland. De har en hög absorptionsförmåga, finns i många olika storlekar och ger ett stilrent och elegant intryck i badrummet. Vad sägs om dessa två i sober marinblå färg?

 

7. Necessär

necessär

Att ha sina badrumsartiklar samlade på ett ställe snyggt och prydligt är alltid bra för att bibehålla ett städat badrum. Med denna häftiga necessär från Marimekko får din pappa en necessär som kommer hålla riktigt länge. I den får han plats med rakhyvel eller rakapparat, raktvål och borste, tandborste, tandkräm, deodorant och kam. Allt han kan behöva för badrummet hemma och när han är ute och reser.

 

8. Veckoplanerare & anteckningsblock

veckoplanerar

Oavsett om din pappa fortfarande jobbar eller är en aktiv pensionär är det alltid bra med planering. Med denna stilrena veckoplanerare från Design Letters kan han enkelt planera sina veckor och enkelt se varje dag vad han har på schemat. Lägg till detta anteckningsblock från Velour och han kan snabbt och enkelt anteckna eller rita på olika byggprojekt till huset eller trädgården vart han än befinner sig. Mycket smidigt!

 

9. Doftljus med dofter av skandinavisk natur

doftljus

Alla har ett sätt att varva ned på när de kommer hem från jobbet eller efter en dag fylld med aktiviteter. Med dessa doftljusen från Skandinavisk kan din far slappna av till naturens avkopplande dofter. Inget rensar tankarna som en riktig skogspromenad eller tur på stranden, men doften från dessa ljus är nästan lika bra. I setet ingår dofter av fjordar, öar och hav medan doftljuset med skogsdoft säljs separat. Naturliga och behagliga dofter som inte blir för påtagliga.

 

10. Skinnförkläde

förkläde

Oavsett om din pappa gillar att stå i köket eller ute vid grillen när han bjuder på stora middagar är ett förkläde i skinn en mycket bra present. Le Chef förkläde i skinn från Decotique finns i mörkbrunt eller konjaksbrunt läder och är lika tåligt som det är maskulint och snyggt. Då de är handtillverkade i Småland har de en gedigen kvalitet som kommer vara länge. Rekommenderas varmt!

 

11. Rustik skärbräda

Skärbräda

Alla som lagar mat från grunden använder sina skärbrädor flitigt. Det bästa är att investera i en rejäl skärbräda tillverkad av ändträ. De slår sig inte och håller mycket längre. Denna rustika skärbräda från Skagerak skulle göra de flesta tv-kockarna gröna av avund. Den är tillverkad i ändträ av teak och har en avrinningsränna samt handtag så att din pappa enkelt kan bära ut den med köttet till grillen. Den är rejäl och fin och bidrar med mycket värme i köket.

 

12. Knivblock

knivblock

Kockknivarna är det viktigaste kocken har i köket. För att hålla dem i bra skick och skärpan i topp är ett ordentligt knivblock en bra investering. Med detta knivblock från Leif Mannerström kan din pappa enkelt förvara sina köksknivar. Med en praktisk insättning bestående av svarta plastspröt hålls köksknivarna på plats. Snyggt på köksbänken blir det också.

 

13. Saltkvarn & pepparkvarn set

salt och pepparkvarn

Precis som skärbrädan och kockknivarna är saltkvarnen och pepparkvarnen några av kockens bästa vänner. Med dessa rejäla kryddkvarnarna från franska Peugeot i snyggt körsbärsträ får din pappa ett set av bästa kvalitet. De har ett kvarnverk i rostfritt stål med livstidsgaranti. Dessutom går det att ställa in grovleken på dem. Rustika och mycket fina!

 

14. Kryddmortel

mortel

För recepten och tillfällena där det krävs mer än bara salt och peppar kan en mortel vara bra att ha hemma. Med denna mortel i polerad granit från Ernst kan din pappa mortla och krossa enbären till den mustiga skogsgrytan och mycket mer. En omgång i morteln och även de mest torra kryddorna får ny skjuts i smaken. Granit är även ett mycket hårt material och det räcker oftast att du sköljer ur den med lite vatten efter användning. Ett köksredskap som håller för evigt.

 

15. Grillpanna

grilljärn

För tiderna på året när det inte är grillsäsong får man ta till grillpannan i köket istället. Med denna rejäla grillpannan i gjutjärn från Skeppshult får köttet, kycklingen, laxen eller grönsakerna fina grillränder på ett mycket aptitretande sätt. Det stilrena trähandtaget är även skönt att hålla i och blir en snygg detalj. Även detta är ett köksredskap som håller för evigt om du vårdar den rätt.

 

16. Korkskruv

vinöppnare

Vi män gillar våra verktyg – speciellt mekaniska i rejäl design. Med dessa korkskruvar från Le Creuset blir öppnandet av vinflaskan till middagen ett sant nöje. Om inte annat kan den vara kul att bara hålla i och beundra emellanåt. Funktionalitet och kvalitet är vackert!

 

17. Vintermometer

vintermometer

Olika typer av viner smakar bäst i olika temperaturer. Om din far är en riktig livsnjutare så gillar han förmodligen viner också. Med denna praktiska analoga vintermometern från Bengt Ek Design kan han se till att få rätt temperatur på allt från prosecco, champagne, rosé, chardonnay, syrah och merlot. Den sticks enkelt ned i vinflaskan och har en gummikork som håller den tät. Ett måste för vinentusiasten innan servering!

 

18. Vinpump

vinpump

Det är inte alltid man dricker upp en hel vinflaska. För de tillfällena, eller för vinprovningar med vännerna hemma, kan en vinpump vara en bra lösning. Med den pumpar du enkelt ut luften ur flaskan samtidigt som du förseglar den med en kork. Detta gör att en flaska vin kan hålla sig flera dagar längre utan att bli förstörd. Denna vinpump kommer från märket Le Creuset.

 

19. Serveringsbricka & Ostknivset

ostbricka

Till vinet kan det vara gott att servera en härlig ostbricka med olika ostar, skinka och annat gott tilltugg på. Med denna fina serveringsbricka i teak med ostknivar från Nicolas Vahé kan din pappa bjuda på lokala delikatesser på ett snyggt sätt. Mycket fint med mer träprodukter i köket!

 

20. Presentkort

Om du mot förmodan känner att inget i denna lista passar din pappa, eller om du har ont om tid, är ett presentkort alltid ett säkert val. Det går även snabbt att få eftersom det är digitalt och levereras direkt med koden till din e-mail. Bara att printa ut, lägga i ett snyggt kuvert och skriva något fint.

 

Avslutande tankar

  • Hoppas att dessa tips har inspirerat och gett dig många idéer. Kommentera gärna om du kommer på några fler bra tips och dela gärna artikeln med dina vänner. Lycka till med presentjakten!