Letar du efter de finaste adventsljusstakarna till advent? Varje år fyra söndagar innan julafton är det dags att tända första ljuset på adventsljusstaken. Det är en speciell dag och en ritual som bygger upp stämning och förväntan inför julafton då familjen samlas och firar. Men vilken sort ska du välja och vilken design? I denna artikeln går vi igenom både elektriska adventsljusstakar och de med levande ljus. Populära klassiker så väl som fina nyheter. Trevlig läsning!

 

En högtid som handlar om att ge och sprida värme

Advent och julen är en speciell tid där vi samlas tillsammans med familj, släkt och vänner för att enas, ge och fira tillsammans. Ett sätt att ge är att skapa en varm och välkomnande miljö hemma med stämningsfullt ljus. I en mörk och kall tid på året som denna är det även fint när fönsterna lyser upp av alla elektriska adventsljusstakar. Det skapar även värme uti det kalla vilket kan vara en fin gåva till alla fotgängare som känner sig lite nedstämda ute i vinterrusket.

 

Adventsljusstakar för levande ljus

Levande ljus på matbordet och soffbordet är alltid mysigt. Adventsfirandet är såklart extra härligt med rätt adventsljusstakar. En i mässing eller trä är oftast det traditionella valet. Såklart finns de även i polerat stål och i många andra färger och finishar – speciellt de i lite modernare design. De har plats för fyra ljus och blir alltid fina att ha stående på matbordet eller soffbordet.

 

Elektriska adventsljusstakar med led eller glödlampor

En elektrisk adventsljusstake är ett perfekt komplement till den med levande ljus eftersom den alltid kan stå tänd i fönstret eller på skänken utan någon tillsyn. Idag lyser led lika varmt och fint som de med glödlampor. De större med fem eller sju lampor blir ofta snyggast att ha i fönstret. De mindre med fyra lampor är små, smidiga och ofta batteridrivna vilket gör att de passar perfekt mitt på matbordet. Ett bra val om små nyfikna händer är i närheten då de inte bränns. Nedanför listar vi de finaste du kan skaffa till advent 2017!

 

 

1. Milano elektrisk adventsljusstake

star_trading_milano_adventsljusstake

En designklassiker reinkarnerad? Nästan men inte riktigt. Den klassiska Sarfatti-lampan kommer inte försvinna så du behöver inte oroa dig. Om pengarna inte räcker till för tillfället kan dock denna omtolkningen vara intressant att kolla närmare på – för vacker är den verkligen.

Star Tradings ljusstake Milano bär många likheter till designklassikern och är en mycket smickrande omtolkning. Den blir perfekt i advent för dig som gillar tradition fast med tidlös industriell design. Lika snygg på skänken som i fönstret och passar även resten av vinterhalvåret. Riktigt fin!

 

2. Gustavo elektrisk adventsljusstake

star_trading_gustavo_adventsljusstake

Gustavo, en annan mycket populär adventsljusstake från Star Trading. Den har en stilren design som både känns modern och snyggt retro på en och samma gång. Raka linjer möter runda former som ger en julig känsla precis som julgranskulorna i granen. De i mässing och koppar känns lite mer traditionella medan den i krom är lite mer avskalad och modern. En storfavorit att lägga vantarna på!

 

3. Luciatåg elektrisk adventsljusstake med led

star_trading_luciatåg_adventsljusstakeDenna ljusstaken från Star Trading är mycket gullig och stämningsbyggande vart den än står. Designad som ett luciatåg skiljer den sig från mängden både formmässigt och stilmässigt. De sju träfigurerna är fint svarvade och målade och bär lampor istället för vanliga ljus. Led-lamporna ger ett varmt sken som kompletterar de hjärtvärmande figurerna mycket väl.

 

4. Ernst vit elektrisk adventsljusstake i trä

ernst_adventsljusstake
Inget julfirande är komplett utan Ernst Kirchsteiger i tv-rutan. Samma gäller såklart även advent fast med hans adventsljusstake på bordet. Denna är tillverkad av vitmålat trä och varje ljushållare sitter endast ihop med lampsladden emellan. Det gör att du t.ex. kan låta den ringla uppe på kanten av din öppna vedkamin eller forma en cirkel på middagsbordet. Mycket fin!

 

5. Brasse elektrisk adventsljusstake i mässing eller marmor

brasse_adventsljusstakeBrasse adventsljusstake från Watt & Veke är en unik sådan. Med sin industriella design med stomme i mässing, marmor eller koppar blir den en rustik inredningsdetalj med attityd i advent. Det unika med den är att den är ett perfekt mellanting mellan elektriska och vanliga adventsljusstakar. Med fyra lampor och en liten strömbrytare på framsidan kan du tända lamporna var för sig. Precis som en med levande ljus fast elektrisk. Riktigt snygg!

 

6. Glans elektrisk adventsljusstake i krom eller svart

glans_adventsljusstakeEn annan ljusstake som ger en modern industriell och cool stil hemma är Glans i krom eller svart från Star Trading. Raka former möter de runda glödlamporna där glödtråden glöder mysigt och varmt.

 

7. Röda elektriska adventsljusstakar från SMD Design

röda_adventsljusstakar_smd_designOm du vill ha något rött i fönstret eller på bordet till jul kan SMD Design fixa det. De är ett av få märken som tillverkar röda adventsljusstakar vilket gör att de är utmärkta för den där traditionella julkänslan. Här ser vi modellen Spica för fönstret och Advent 4 för bordet. Mycket stilrena och fina!

 

8. Rosendahl adventsljusstakar med levande ljus i silver eller guld

rosendahl_adventsljusstakarDenna från Rosendahl är nog en av de mest perfekta kombinationerna av tradition och elegans. En cirkel som liknar en gloria eller ljuskransen lucia i luciatågen har på huvudet. Med sina hål är den enkel att dekorera med granris och annat juligt och fint. Perfekt att ha på sidobordet, skänken eller byrån. Otroligt vacker!

 

9. Candelabra adventsljusstake i mässing med levande ljus

candelabra_adventsljusstakeOm det är något varumärke som kan tillverka adventsljusstakar i mässing så är det Skultuna. Candelabra har fyra ljushållare inspirerade av en kandelaber som sitter snyggt på en bågformad tunn mässingsbit. Resultatet är traditionellt möter modernt i en tidlös design. Alltid lika elegant vart du än ställer den!

 

Avslutande tankar

  • Adventsljusstakarna från din barndom må alla ha varit väldigt juliga men idag är har du så mycket mer att välja på i en massa olika material, färger, stilar och designs.
  • Välj några du tycker sprider en fin värme och lyster i hemmet och utåt från dina fönster.
  • Hoppas du har blivit inspirerad och fått mycket nöje med denna guiden. Tack för att du läst och trevligt adventsfirande!