Första advent närmar sig med stormsteg och det blir kallare och framförallt mörkare för var dag. Då passar det utmärkt att göra sin alldeles egna adventsljusstake inför stundande adventsmys i köket. Vi kommer att, i tre delar, visa hur du gör tre olika sorters DIY adventsljusstakar.

I det här inlägget kan du läsa om hur du gör ljusstakar med hjälp av glasburkar. Och känner du att du hellre vill köpa någonting mer färdigt kan du titta på de här ljuslyktorna från Ernst. Ställ dem tillsammans och gör ditt eget adventsarrangemang med mossa, kanelstänger och stjärnanis. Annars har vi såklart vackra adventsljusstakar du kan hitta i vår webbshop om inspirationen tryter.

ernstljuslykta

När det kommer till att göra en egen adventsljusstake med glasburkar finns det oändligt med sätt att göra dem till dina alldeles egna. Du väljer själv vilka typer av glasburkar du vill ha, om du vill ha kronljus, blockljus eller värmeljus i, om du vill märka ut burkarna med siffror i metall eller bara skriva rakt på glaset med en glaspenna.

materialadventsljusstakaruppifrån

Så gör du ljusstakarna

Börja med att införskaffa allt material. Glasburkarna som använts här kommer från ICAs olivsortiment. De har en spännande fyrkanting form. Letar du efter någonting att ha blockljus i kan du ta en stor burk med lingonsylt och vill du istället använda flaskor att stoppa glasen i funkar vinflaskor i vitt glas alldeles utmärkt.

Ljushylsorna är köpta på Panduro men finns säkert även i din lokala pysselbutik om du frågar efter dem.

För att göra en liknande adventsljusstake behöver du följande:

  • Fyra stycken glasburkar
  • Fyra stycken ljushylsor
  • En limpistol / locktight lim
  • Grön mossa
  • En dymo
  • Fyra kronljus

1. Förbered glasburkarna

Försök kombinera inköpet av glasburkarna med någonting du faktiskt vill äta. Jag älskar oliver så för mig kändes det som ett enkelt val när jag väl hittade burkarna. Dock måste pappersetiketterna av och det enklaste sättet är att få bort dem med T-Röd, lacknafta eller liknande. Har du inte det tillhands kan du istället lägga burkarna i ett varmt vattenbad med diskmedel eller såpa. Det tar lite längre tid att få bort klistret eftersom du kommer behöva skrapa av det men du slipper hantera kemikalier.

Torka av dem med papper och se till att det inte finns något fett kvar i burkarna, då fäster limmet sämre.

2. Limma fast ljushylsorna i botten av burkarna

En limpistol eller en burk med Locktight funkar för att få hylsorna på plats. Om du använder limpistol kan du sätta igång den så fort du är klar med att tvätta glasburkarna, den tar nämligen en liten stund på sig att bli varm och för att limmet inte ska torka för fort måste du vänta tills den är helt uppvärmd. Tryck till ordentligt och sätt ner burken på bordet för att eventuellt justera positionen.

adventsljusstakelimmapressa

3. Sätt fast etiketterna på glasburkarna

Jag använde min Dymo för att skriva ut skyltar där det står Första, Andra, Tredje och Fjärde på. Har du inte en Dymo kan du köpa en billigt på till exempel Clas Ohlson men det funkar också att använda en glaspenna att skriva med eller hänga en fin skylt som du fäster i ett snöre runt toppen av burken.

adventsljusstaketom

4. Fyll burkarna i grönmossa

I den här DIY-guiden använde jag grönmossa men du kan lika gärna fylla den med stenar, glitter, torkade blommor, ris av olika slag, kryddor eller varför inte en mix? Jag ville hålla det simpelt så det fick bli mossa. Se till att mossan är flamsäker och om du använder värmeljus i botten av din adventsljusstake får du inte fylla den så att det finns risk för brand. Safety first!

5. Njut av ljuset!

När du gjort alla fyra ljusstakar kan du sätta fram dem på köksbordet och njuta av dem. Det är okej att fusktända lite innan julen, spela lite jullåtar och längta till december, vi lovar att inte skvallra!

adventsljusstakeklar