Adventsljusstakar kan ta olika former och du kan inspireras av olika material och storlekar. Förra guiden gjorde vi adventsljusstakar av glasburkar, de kan du ställa tillsammans på en rad eller i en klunga beroende på hur du vill att det ska se ut.

I den här guiden gör vi en adventsljusstake i betong för en mer industriell och avskalad känsla. Jag ville göra en kvadratisk form men det går lika bra att göra den rund eller avlång.

För dig som gillar betongljusstakar men kanske inte vill göra en egen så finns det såklart alternativ.

rawlightljusstake_betong

Till exempel den här ljusstaken i betong från By Rydéns som du kan hitta på Royaldesign.se.

Så gör du din betongljusstake

Materialinförskaffning är första steget för att få till din adventsljusstake. Fundera på vilken form du vill ha så att du har den hemma när det är dags att gjuta. För en fyrkantig form fungerar en plastburk bra. Vill du hellre ha en rund form kanske du kan passa på att köpa en pepparkaksburk och är det en rektangulär form du är ute efter kan du lägga ett mjölkpaket ned och gjuta i.

ljusstake_betongfika

Detta behöver du:

  • Betong
  • En hink
  • En kanna vatten
  • En blandpinne eller sked
  • En gjutform
  • Lite raps- eller olivolja
  • 4 ljusstumpar

1. Förbered arbetsytan

Börja med att förbereda din arbetsyta. Det är viktigt att veta att betong dammar väldigt mycket så det är fördelaktigt att vara på en yta där det är lätt att städa undan. Köket eller badrummet fungerar fint och har du ett garage eller en uteplats är det optimalt. Eftersom det dammar mycket är det också bra om du har god luftförsörjning så att du inte andas in så mycket av dammet.

ljusstake_betongprep

2. Blanda betongen

Att blanda betong till en bra konsistens kan kännas svårt. Tricket är att ta lite i taget så att du inte står där med en massa betong över i slutet. Börja med att hälla ner lite vatten i hinken och slå på betong, det går ungefär 1 dl vatten på 10 dl betong så var försiktig med vattenmängden.

Rör om tills du kan ta upp en betongklump i handen, krama om klumpen utan att den rinner mellan fingrarna och sen öppna handen och att formen är så gott som bevarad i handen.

3. Förbered en form

Använd olja för att smörja in formen innan du häller ner betongen. Då minskar risken för att betongen fastnar i formen när den stelnar. Det går bra med vanlig hushållsolja.

Om det är en form i mjukare plast kan det vara bra att använda silvertejp och tejpa runt för att gjutformen ska hålla sin stadga och inte bukta ut när du häller ner den tjocka betongen.

4. Sätt ner ljus eller ljushållare

När du hällt över betongen ska du göra hål för ljusen. Jag använde ljusstumpar och tryckte ner i betongen för att de skulle få rätt form. Om du vill göra det mer avancerat kan du trycka ner fyra ljushylsor så att de stelnar tillsammans med betongen.

Har du använt ljus behöver du passa betongen lite medans den stelnar. Efter ungefär 2-3 timmar är det bra om du går och vrider lite på ljusen så att de inte fastnar i formen.

Om du inte vill ha så många luftbubblor i ljusstaken kan du skaka formen med jämna mellanrum. Jag ville ha bubblor för att få lite struktur på ytan.

ljusstake_betongprepp

5. Vänta ett dygn eller två

Ha lite tålamod! När du känner att du har väntat tillräckligt länge (vänta dock minst 24 h) så är det bara att vända formen upp och ned! Om du mot förmodan skulle ha svårt att få ut ljusstaken kan du klippa upp kartongen.

Så var den klar och redo att tändas och adventsmysa med!

Klicka här om du vill läsa nästa guide – Gör din egen adventsljusstake del 3: Glasspinnar

ljusstake_betongklar