Bordslampor är förmodligen en av de härligaste inredningsdetaljerna att inreda med. När mycket annat av inredning är väldigt trendkänsligt så är bordslampan ofta individuell i sin design och det finns många designklassiker att välja bland. I denna artikel tipsar vi om de i den läckraste designen som kan ge personlighet till din inredning. Trevlig läsning!

 

Designklassikerna

Om det är någon inredningsdetalj som håller länge både kvalitetsmässigt och stilmässigt så är det bordslampor, speciellt designklassikerna. De må vara lite dyrare investeringar men lär å andra sidan vara lika relevanta om 5-10 år som de är idag.

 

Taccia Mini bordslampa från Flos

Ett populärt exempel av klassisk design är Taccia från Flos. Den påminner lite om en stor strålkastare där en mjukt formad lampskärm i glas möter en stabil bas som påminner lite om en pelare från ett tempel. Mycket snygg att ha på kontoret eller i vardagsrummet. Finns i två olika storlekar. En större för sidobordet och en mindre för skrivbordet.

taccia_bordslampa_flos

Bourgie bordslampa från Kartell

Bourgie bordslampa från Kartell är en perfekt kombination av traditionellt och modernt. Med en elegant barockstil och material av polykarbonatplast i häftiga finishar är den en vågad inredningsdetalj. Den gör genast att rummet känns mer exklusivt.

bourgie_bordslampa_kartell

Snoopy bordslampa från Flos

Snoopy från Flos är en cool bordslampa som har en tung respektingivande design som samtidigt definierar gravitationen med sin bakåtlutande form. Den designades på 60-talet och påminner lite om en banklampa. Denna versionen har en stomme i marmor och en lampskärm i svart metall. Mycket respektingivande att ha på skrivbordet.

snoopy_bordslampa_flos

Table Gun bordslampa från Flos

Table Gun bordslampa från Flos är kanske den mest ikoniska bordslampan av alla. Designer Philippe Starck har designat den som ett debattväckande föremål som belyser hur pengar och våld ofta hänger ihop i samhället. En lyxig och kaxig pjäs i guld eller silverfinish, perfekt att ha på byrån eller skänken hemma samtidigt som den väcker intressanta tankar och samtal.

table_gun_bordslampa_flos

Lumiere 25th bordslampa från Foscarini

Lumiere 25th är jubileumsutgåvan av den klassiska lampan som designades 1990 av Rodolfo Dordoni. 2015 kom denna utgåvan ut och säljs fortfarande eftersom den är mycket populär. Även om den kom på 90-talet har den det klassiska och tidlösa formspråket från 60-talet. Benen på den påminner lite om en rymdrakets ben medan den kromade lampskärmen får en rymdaktig känsla när den tänds upp av lampan inuti. Tidlös samtidigt som den ger en häftig rymdkänsla till rummet. Riktigt trevlig!

lumiere_25th_bordslampa_foscarini

Panthella bordslampa från Louis Poulsen

Panthella bordslampa från Louis Poulsen är ännu en designklassiker i denna artikel som framkallar starkt habegär. Tillverkad i akrylplast som finns i många glada färger reflekteras ljuset ut från hela lampan och inte bara lampskärmen. En fantasifull kreation du kan inreda ditt hem med och låta dina gäster förundras över.

panthella_bordslampa_louis_poulsen

Gatto Piccolo bordslampa från Flos

Gatto Piccolo bordslampa från Flos designades på 60-talet som många av de andra designklassikerna i denna artikeln. Lampan påminner lite om rislampor men av ett annat material. Skärmen ger ett behagligt och avslappnat ljus som blir extra mysigt på kvällen eller regniga gråa dagar.

gatto_piccolo_bordslampa_flos

PH 2/1 bordslampa från Louis Poulsen

PH är en klassiker som kom till på 20-talet. De tre lampskärmarna i opalglas ger ett härligt dämpat glödande diffust ljus riktat nedåt. Den påminner lite om en armatur för utomhusbruk och det ger den en viss elegans. Riktigt stilren!

ph_bordslampa_louis_poulsen

Lampadina bordslampa från Flos

Lampadina är en klassiker som designades på 70-talet av Flos vilket syns tydligt på färgvalet orange och de enkla formerna. Globlampan är av sorten led och har en egen diffusor vilket gör att den inte behöver någon lampskärm. Foten av aluminium gör det enkelt att vira ihop lampsladden och påminner lite om en filmrulle. Riktigt snygg och blir en cool accentfärg i det stilrena sparsmakade rummet.

lampadina_bordslampa_flos

AJ Bordslampa från Louis Poulsen

bordslampa_aj_louis_poulsenDet går såklart inte att göra en lista om designklassiker utan att nämna AJ bordslampa från Louis Poulsen. Denna klassikernas klassiker designades 1960 och är lika modern idag som då, mycket tack vare den tidlösa avskalade designspråket som föddes då. Enkla linjer ger ett lätt intryck. Den står dock stadigt på skrivbordet med sin solida fot. Mycket trevlig!

 

Avslutande tankar:

Hoppas du blivit inspirerad och hittat en bordslampa du själv skulle vilja ha hemma. I del 2 av denna guide som kommer nästa vecka kommer vi gå igenom några av våra moderna favoriter. Tack för att du läst!