De flesta av oss har koll på inredningstrenderna som råder just nu. Det har vi skrivit om många gånger. Något som dock kan ge lite nya och fräscha idéer är att ta inspiration från filmernas värld. I filmer är inredningen alltid väldigt uttänkt för att passa personligheten av karaktärerna. Vad är då ett bättre case än att låta oss inspireras av skurkarna ur James Bond-filmerna? Grandiosa i sina egon och samtidigt väldigt smakfulla i sin inredningen kan detta bli mycket intressant. Trevlig läsning!

 

Vad karaktäriserar Bondskurken och vilken inredningsstil passar honom?

Han är ultraminimalisten. Han gillar inte klassisk elegans och individualism som Bond utan är mer inspirerad av minimalistisk inredning från 40-60-talet. Det mesta har simpla former vilket också symboliserar ordning och precision. Han är känslokall och håller sig därför borta från varma metaller, levande material som trä och färg så mycket som möjligt. Hans stil är inte påverkad av känslor utan snarare hans ideal och funktionstänk. Låt inte den ljusa vita och gråa färgen lura dig. Den används för att ge ett lätt och vänligt intryck som han använder för att dölja sin motsatta personlighet och agenda. Detta är ett hem för en manipulativ person som använder alla knep han kan för att få Bond i fällan. Kliv in i hans stora bostad med öppen planlösning!

 

Soffhörnan

Här i vardagsrummet hemma hos Bondskurken hittar vi Rox soffa från Bloomingville och den har en härlig minimalistisk retrostil. Den är också bred vilket passar bra i den stora basstationen han bor i. Soffbordet är ett svart Balance från Content by Terence Conran och känns härligt inspirerat av minimalistisk arkitektur. I taket ser vi en ljuskrona från Foscarini som liknar lite av en stor radiomast. Riktigt cool och stilren på samma gång. På vardera sida av soffan ser vi sedan två Superloon golvlampor från Flos. Mycket stilrena och coola som sänder ut ett diffust härligt ljus likt en fullmåne. En liten referens till Moonraker kanske? På soffbordet står den stilrena vasen Alvar Aalto från Iittala som i detta fallet dubblar som en ishink. Inga levande ting som Blommor och sådant här inte. Ackompanjerad av skålen City Tray från Louise Roe är det nog inredningsdetaljen som säger mest om Bondskurken – kylig och alldeles iskall.

Vardagsrum_soffa

Fåtöljen

Sitthörnan med fåtöljen fortsätter med det rymdinspirerade 60-talstemat. Fåtöljen matchar soffans gråa och soffbordets svarta ton. Vid sidan står ett retrosnyggt sidobord i off-white med en whiskykaraff och ett whiskyglas från Newport. Bakom står en retrosnygg golvlampa från By Rydéns med riktbar strålkastare. Den passar bra i den stora bastationen som skurken ofta bor i.

vardagsrum_fåtölj

Sideboarden

Sideboarden eller skänken har också en härlig vintage off-white färg. Ovanpå den hittar vi två IC Lights T2 bordslampor från Flos som ger ett härligt diffust sken. De är lite som små månar vilket passar temat mycket väl. Här finns det också möjlighet att ta sig en whisky om man vill. Bäst att avstå dock så att man inte vaknar upp på ett bord med en laserstråle mellan benen. Ovanför skänken sitter en stor och snygg väggspegel från by Lassen. Frågan är dock om den är stor nog att rymma Bondskurkens stora ego?

vardagsrum_skänk_2Matbord

Här är ett mindre bord i vardagsrummet där han smider sina planer. Stolarna är Louis Ghost från Kartell som fortsätter på det isiga temat precis som glasvasen, whiskyglasen och whiskykarafferna tidigare. Till dem ser vi det runda bordet Jetson från Bruno Mathsson med förkromad stomme. Bordet är dekorerat med vasen Vase of Phases från Rosenthal med en yta som ser ut som den är krossad. En häftig effekt som påminner lite om logotypen med krossat glas från filmen Spectre.

matbord_stolar

 

Hemmakontoret

Hemmakontoret är lika sparsmakat och precist som resten av inredningen. Vitt och grått är de genomgående färgerna här med. Bondskurken är fascinerad av modern arkitektur och har därför en minimalistisk poster med Centre De Pompidou på väggen. Skrivbordet är ett retrofuturistiskt från serien Spoon från Kartell och kontorsstolen lika så. Ovanpå skrivbordet hittar vi en likadan Flos-lampa som på skänken i vardagsrummet samt en Lumiere bordslampa i rymdaktig kromfinish från Foscarini. Allt blir komplett med den snygga bordsklockan/flippklockan från LEFF Amsterdam som känns perfekt för tidsandan.

hemmakontor_skrivbordAvslutande tankar:

Hoppas du tyckte detta var ett kul tema och att du fått lite ny inspiration till din inredning. Bondskurkarna har alltid haft stil och om du vågar ta till dig lite av deras smak kommer ditt hem genast få en tidlös coolhet och elegans. Tack för att du läst!