Fåtöljen i fårskinn – Klassisk, mjuk, mysig, bekväm, spänstig och samtidigt tidlöst stilren att inreda med. En oslagbar kombination av stil och komfort med sin fotpall som känns lika relevant idag som den gjorde när den kom 1956. Vi pratar såklart om originalet och designklassikern, Lamino från Swedese. I denna artikel går vi igenom flera härliga fårskinnsfåtöljer, ger skötseltips, inspiration och mycket mer. Trevlig läsning!

 

Fårskinn ger dig en unik anknytning till naturen

Att sitta på fårskinn ger inte bara en mjuk känsla utan det ger dig också en härlig anknytning till naturen med dess unika doft. De flesta av oss har nog ett minne att som barn ha legat på ett fårskinn och förundrats över den mjuka och mysiga känslan. Visst är det då härligt att få samma upplevelse som vuxen i dessa fåtöljer? Utöver den unika känslan så är de även väldigt lättskötta.

 

Fårskinn skötsel

Ullen på fårskinnen är fet och därmed naturligt smutsavstötande och vattenavstötande. Det finns speciella extra skonsamma schampon framtagna för ull och fårskinn men i regel räcker det med att dammsuga och vädra fårskinnen någon gång i månaden. Då får du bort eventuella smulor och det behåller sin härliga volym.

fåtöljer_fårskinn_omslag_2

 

 

Lamino – En designklassiker inspirerad av människans kropp och naturen paketerad i en tidlös design

Lamino kom till i en tid när man började experimentera med nya tillverkningssätt och material. Laminat var förhållandevis nytt och med det skapade formgivaren Yngve Ekström Lamino med sin spänstiga form. Inspirationen till Laminos form blev såklart människans kropp. Resultatet blev en fåtölj som är väldigt ergonomisk och bekväm. Nästan skräddarsydd. Tidlös design tar ofta inspiration från naturen. Därav så är det såhär i efterhand solklart att den var menad att bli en designklassiker från dag ett.

fåtöljer_fårskinn_med_fotpall_lamino_1

 

Laminett

Laminett är precis som Lamino fast med kortare rygg och därmed lite nättare – Laminätt Laminett helt enkelt. Lite mindre tillbakalutad men fortfarande så bekväm som man förväntar sig av en fåtölj från Swedese. Precis som Lamino är den tillverkad med en skiktlaminerad och formpressad ekfanér eller bokfanér. Välj mellan grafitfärgad klädsel eller vit och sitt skönt för evigt!

fåtöljer_fårskinn_laminett

 

Pernilla från Bruno Mathsson

Denna klassiska liggfåtölj i fårskinn finns också med botten i sadelgjord. Designad av Bruno Mathsson 1944 så tar den trots sin ålder alltid avkoppling till en obesegrad nivå. En tidlös designklassiker som ser lika fin ut idag som då. Likt som på en solstol ute i solen vid poolen kan du ligga på den och läsa en bra bok och slappna av – fast i vardagsrummet i ljuset av en snygg designlampa då. Mycket gosig!

fåtöljer_fårskinn_pernilla

 

 

Mina & Eva från Bruno Mathsson

Mina fåtölj är för dig som vill ha samma komfort som från Pernilla men vill sitta upp rakt istället för att ligga ned. Annars delar den samma eleganta former och drag på benen och armstöden. Det som skiljer Mina och Eva åt är lite små skillnader i måtten, lite på designen och att Mina finns i svart och Eva i vitt. Två mycket trevliga fåtöljer!

fåtöljer_fårskinn_mina_eva

Kite fåtölj med fårskinn

Kite är en retrosnygg fåtölj med en lika unik konstruktion som Lamino om inte ännu mer. Precis som en drake i luften eller ett segel så har den ett tyg spänt över en ram vilket ger den en unik stil och spänst i sitsen. Fårskinnet gör såklart inte sittkomforten sämre. Retrofuturistisk och häftig att ha hemma i vardagsrummet. Om det inte hade varit för det mjuka fårfällen hade den passat perfekt hemma hos en Bondskurk!

fåtöljer_fårskinn_kite

 

The Tired Man från by Lassen

Vad gör man om man är en trött man eller kvinna och är på väg hem från jobbet? Jo, man längtar ofta efter att få sätta sig i en skön fåtölj och koppla av. Detta förstod Flemming Lassen väl och med denna stora mjuka fårskinnsfåtöljen träffade han rätt i prick med designen. Att sätta sig i den är som att vara en liten isbjörnsunge och bli omkramad av sin mjuka och varma isbjörnsmamma. Mycket tryggt, mysigt och rogivande med andra ord!

fåtöljer_fårskinn_the_tired_man

Avslutande tankar:

Hoppas du blivit inspirerad och hittat din framtida fåtölj till vardagsrummet. Klicka gärna vidare till vår hemsida för att hitta flera fåtöljer med fårskinn i olika färger. Tack för att du läst!