Grytor – finns det något härligare än att tillaga långkok och mustiga höstgrytor? Oavsett om du gillar att tillaga med nötkött i form av små saftiga grytbitar, göra en härlig fläskfilé eller en vegetarisk böngryta med sting i, så behöver du veta vilken typ av grytor du bör skaffa hemma, och om de funkar både till induktionshällar och i ugn. I denna artikel tipsar vi om och går igenom de olika typerna, runda, ovala, små som stora. Trevlig läsning!

 

Funkar grytorna på induktionshäll också?

Idag funkar de flesta grytorna på induktionshäll. Om du köper en gryta i gjutjärn så går det bra medan de helt i stengods funkar bara på vanliga spishällar och i ugnen. Förut tillverkade Le Creuset sina i stengods men har nu förbättrat sin Signature-serie med gjutjärn istället.

gryta_induktionshäll_ugn

 

 

Hjärtformade grytor från Le Creuset & Staub

Om du är en som lagar mat med kärlek så gör sig dessa hjärtformade grytor från Le Creuset och Staub perfekt på din spis. Röda, varma och härliga ger de inte bara en fin stil i köket utan även på matbordet när du serverar dina gäster. Den till vänster rymmer 1,9 L, den i mitten rymmer 1, 75 L och den lilla till höger rymmer 2 dl. Den lilla passar även utmärkt till att servera små efterrätter i, kalla röror och mycket annat smått och gott!

hjärtformad gryta_le_creuset_staub_2Ovala grytor

En oval gryta passar bäst att använda i ugnen istället för på spisen och är fördelaktig när du ska tillaga en hel fisk eller avlånga större köttbitar. Dessa i gjutjärn är perfekta till ugnen men passar även spisar med avlång värmezon. Om du har induktion så funkar de på de flesta plattorna eftersom hela ytan är magnetisk och kan leda induktionsvärmen. Härligt färgglada och fina är de också!

ovala_grytor_le_creuset

 

 

Små grytor

För tillbehör så som kokta grönsaker, små gratänger eller pajer och andra efterrätter så är de små grytorna perfekta. I dem kan du laga till tillbehören eller bara värma dem i ugnen. De från Le Creuset i olika färger gör sig riktigt fina på matbordet tillsammans med de större grytorna. De finns i många fina färger att välja bland!

små_grytor_le_creuset_2små_grytor_le_creuset

 

 

Buffégrytor

Om du ska laga stora långkok, soppor eller grytor som ska räcka till många så är en buffégryta bra att ha hemma. De är störst i storlek och finns i svart vitt och blått från Le Creuset. Till skillnad från de andra så fördelar de volymen eller kapaciteten på bredden istället för höjden vilket t.ex. gör det enklare för middagsgästerna att servera sig själva ur dem. Mycket fina!

buffégryta_le_creuset_3

buffégryta_le_creusetAvslutande tankar:

Nu vet du vilka som passar till vad. Klicka vidare här om du vill hitta grytor i fler storlekar, färger och former att välja bland. Tack för att du läst!