De flesta som gillar att ta en god öl ute då och då är förmodligen bekanta med några olika typer av ölglas. Bartendern eller servitören säger dock aldrig varför en viss öl serveras i en viss typ av ölglas. I denna artikel kommer vi förklara och gå igenom vilka former som passar bäst till vilken ölsort – så att du kan njuta av din öl fullt ut hemma också. Oavsett om du är ute efter ölglas på fot, med fina tryckta motiv, med handtag, pint eller en annan form så går vi igenom det här. Trevlig läsning!

 

Ölglas på fot

Dessa på fot har ofta en elegant design som passar perfekt på den fina dukningen. Glaset till höger har en stor kupa som passar perfekt till en ljus lager och ger en precis lagom skumtopp. Det i mitten är högre, har en mer öppen kupa, bildar en tjock skumtopp och passar bra till veteöl eller en ljus pilsner. Det till vänster har i sin tur en mindre och rundare kupa som passar bra till den större och fylligare aromen från en lite mörkare öl som stout. Den rundare utformningen tar upp mustigare toner som t.ex. kola, knäck, rostat knäckebröd och liknande som ofta kan finnas i mörkare ölsorter. Detta setet från Orrefors heter Beer Collection och är perfekt för dig som gillar att avnjuta mer än en sorts öl!

ölglas_på_fot_orrefors

 

Ölglas pint (ca 50cl)

En pint består av ca 0,5 L eller 50 cl vilket är vad som ryms i denna typen av ölglas. Ett mått som används i Storbritannien och U.S.A. och som närmast kan liknas med vad man får när man beställer en stor stark. Glasen är väldigt raka i sin design och fylls ofta med mörkare brittisk öl. Ett bra exempel är den rödbruna ölen Newcastle.

ölglas_pint_ritzenhoff_1

 

Ölglas med tryck

Trycket på glaset påverkar såklart inte smaken. Det kan dock påverka stämningen som såklart är viktigt för njutningen. Långsökt men visst är de på bilden nedanför fina? Så när ska man använda dessa glas då? Inför de lite festligare tillfällena skulle vi säga. Till vänster ser vi serien Friendship från Kosta Boda som passar till de lite finare middagarna, medan de till höger från Ritzenhoff och Lasse Åberg är lite mer humoristiska och mer avslappnat festliga. Mycket trevliga!

ölglas_med_tryck__kosta_boda_ritzenhoff_lasse_åberg_1

 

Ölglas med handtag (sejdel)

Av alla sorterna är det sejdeln som är äldst. Den rejäla bägaren med sitt handtag kan spåras ända bak till vikingatiden och var då tillverkade i trä. På medeltiden utvecklades designen sedan till att vara tillverkad av porslin med dekorativa mönstren och lock ovanpå. Idag är de typiska och ofta synonyma med den årliga Oktoberfest i München i Bayern, Tyskland. Man dricker med fördel tysk ljus lager ur dem och de är även med sin rustika design perfekta att skåla med. Skål!

ölglas_sejdel_noblesse_nachtmann

 

Ölglas för Indian Pale Ale (IPA)

Indian Pale Ale kom till efter att engelsmännen skulle ta med sig öl över till Indien. De behövde komma på en ölsort som skulle hålla sig under hela den långa resan. IPA:n kom till och blev en överjäst ölsort med en högre humlehalt och alkoholhalt, vilket gjorde att den höll sig konserverad och drickbar längre. Smakmässigt har den en högre beskhet ackompanjerad med en frisk blommig karaktär och har blivit mycket populär bland små mikrobryggerier. Detta mycket tack vare att den går att variera mycket smakmässigt och sätta sin egen twist på. I U.S.A. är Craft Beer ofta samlingsordet för den och syftar på det mysiga småskaliga hantverket som mikrobryggerierna utövar för att brygga den. Ölglasen den dricks i är väldigt annorlunda i utformningen och har en mindre kupa som går ända ned i foten. En design som lyfter fram smakerna och den blommiga aromen på bästa sätt. Ölglas för en mycket smakrik öl helt enkelt!

ölglas_ipa_indian_pale_ale_craft_beer_orrefors_speigelau

 

Avslutande tankar

Hoppas du lärt dig en del om olika ölglas och hittat de som passar din favoritöl väl. Du kanske har fler olika sorter du gillar och då är det såklart kul att kunna njuta av den till fullo i rätt glas. Klicka gärna vidare och utforska resten av vårt sortiment här. Tack för att du läst!