Taklampor – bra och stämningsfull belysning är allt i ett trivsamt hem. Takpendlar/pendellampor, plafonder, kristallkronor och ljuskronor ska både skapa bra allmänbelysning och kunna lysa upp hela rummet samtidigt som många dimbara även kan lysa svagt, varmt och mysigt. Hallampan får gärna ge ett inbjudande ljus, medan vardagsrumslampan ska kunna både lysa mysigt och ge bra allmänbelysning. I denna artikel tipsar vi om designklassikerna så väl som de moderna favoriterna. Trevlig läsning!

 

1. Pendellampor & Takpendlar

I köket eller matsalen vid matbordet är det härligt att ha ett varmt och dimmat ljus när du, din familj och dina middagsgäster sitter och äter. Samma gäller soffhörnan i vardagsrummet. Det är också bra att kunna vrida på ljuset på fullt och få ett funktionellt ljus när du städar. För detta är pendellampor perfekta eftersom de ofta är dimbara samt höj-och-sänkbara.

 

DIY taklampa från House Doctor

Att pyssla är alltid kul. Om du gillar DIY-kulturen så är denna moderna storfavorit från House Doctor ett måste. De fina glaskulorna träs på lampsladden och staplas ovanpå glödlampan. Som ett moln av såpbubblor ger den en härligt drömsk stämning vart du än hänger upp den. Mycket fin!

diy_taklampa_house_doctor

 

PH 5 från Louis Poulsen – En perfekt lampa att ha över matbordet

Om du är ute efter en taklampa till matbordet som är traditionell men samtidigt tidlöst modern så är denna alldeles rätt. PH 5 från Louis Poulsen är en designklassiker som här syns i en snygg olivgrön och pastellrosa samt en neutral vit färg. Med sina skärmar reflekterar den ljus nedåt men även lite uppåt. Vilken färg skulle du välja?

 

 

taklampa_ph5_louis_poulsenSILO TRIO från Zero

Silo trio från Zero är för dig som vill ha mer av en spotbelysning fast i format av en pendel. Upphängd i taket med två smala vajrar och med tre snygga lampor som sitter på stången, är den perfekt för det avlånga matbordet. Den finns även i vitt, svart och gult. Vi vet inte vad du tycker men vi har absolut zero emot att ha denna hängandes i matsalen. Snyggt och stilrent blir det!

 

taklampa_silo_trio_zero_belysningPilke 28 från Showroom Finland

Kanske något geometriskt är mer din grej? Pilke från Showroom Finland är en snygg och modern taklampa som med sin coola konstruktion av björk och plywood släpper ut ljuset i ett fint diamantmönster. Väldigt mysig att ha hängandes flera tillsammans!

 

taklampa_pilke_28_showroom_finland

 

 

2. Ljuskronor & Lampkronor

Vi är många som skulle vilja äga en härlig centrumpjäs som Sarfatti-lampan från Flos. En äkta designklassiker som är härligt tidlös i sin design. Den utstrålar pondus samtidigt som den har ett varmt och inbjudande dimbart ljus. Den drar blickarna emot sig och blir ett härligt samtalsämne där den hänger ovanför soffbordet eller matbordet.

Sedan finns det såklart andra snygga ljuskronor och lampkronor med. Om du vill ha en i liknande stil tillverkar även Herstal en som heter Manola. Riktigt fin och trevlig och finns även i mässing, krom eller grafit.

 

Sarfatti från Flos

ljuskronor_lampkronor_sarfatti_flos_mässing_krom_svartManola från Herstal

En liknande ljuskrona men som är lite snällare mot din plånbok är Manola från Herstal.

ljuskronor_lampkronor_manola_herstal_mässing_krom_antracit

Amp från Normann Copenhagen

Amp från Normann Copenhagen är en modern och samtidigt retrosnygg och lite rundare typ av ljuskrona. Designen är inspirerad av de glödande rören från gamla rörförstärkare och kommer garanterat ge ett varmt och mysigt sken i entrén, vardagsrummet eller matsalen.

ljuskrona_amp_normann_copenhagen_2

 

3. Kristallkronor

Kristallkronor är den lyxiga förlagan till ljuskronor och lampkronor. Om du har högt i tak hemma och bor i en bostad med gammal stil så är en kristallkrona ofta rätt stil att gå på. De stora passar bra att ha i i vardagsrummet eller i matsalen, medan de mindre passar perfekt att ha i badrummet. Oavsett om du gillar de i barockstil, Karl Johan-stil, Oscariansk stil, retrostil eller något mer modernt så har märken som Krebs alltid något snyggt att erbjuda. De lite modernare har ofta lampor medan de mer traditionella har ljushållare för levande ljus. De små prismorna reflekterar och glimrar med ett härligt och oemotståndligt skimmer. Vilken typ tycker du bäst om?

 

taklampor_kristallkronor_krebs

 

4. Plafonder

Plafonder är perfekta  att sätta upp i taket där du vill ha ett brett diffust ljus. Om den har en vit skärm så får ljuset en bred spridning vilket är perfekt när du vill kunna gå från dimmat till bra heltäckande ljus. Perfekt att ha när du städar. Detta gör dem populära att ha i t.ex. hallen och i vardagsrummet.

Le Klint plafonder

Dessa från Le Klint har en lite mer traditionell design samtidigt som det inte blir för mycket.

plafond_le_klintÖgla plafond från Konsthantverk

Dessa ger ett ännu mer diffust ljus med sina frostade glasskärmar. Istället för att ljuset bara strålar från glödlamporna så bryts det av det frostade glaset och diffuseras ut jämt åt alla håll. Neutrala i sin design passar de in i de flesta hem och stilar.

plafond_ögla_konsthantverk

Tage plafond från Pholc

Denna typen har en design där alla lamporna syns individuellt vilket gör att den ger ett direkt ljus istället för diffust. Det ger ofta förutsättningarna att sprida ett lite mer mysigt sken om du väljer glödlampor med varmare färgtemperatur. I helhet en mer dekorativ typ av plafond där designen får stå mer i centrum. Riktigt snygga!

plafond_tage_pholcBullo IP21 från Belid

Om du föredrar klotlampor mer så kanske denna passar bättre. Bullo har till skillnad från den övre bara en glödlampa men ger ett lika mysigt sken för det om inte ännu mer. Modern och retrosnygg på samma gång!

plafond_bullo_ip21_belid

 

5. Industriella taklampor

Visst är de snygga? Industriella lampor får vi aldrig för mycket av. De ger ofta ett härligt varmt och dimmat ljus vilket gör dem till den ultimata mysbelysningen. Med de härliga glödtrådslamporna eller Edisonlamporna som utgångspunkt ger de alltid en genuin känsla som ofta uppskattas av kreativa människor. Stämningen de skapar verkar inspirera till skapande och kreativitet som vita lysrörslampor i motsats ofta tar död på. Häng upp dem i vardagsrummet eller i hemmakontoret och låt kreativiteten flöda. Riktigt fina!

 

Heavy Metal från Buster+Punch

Lyxvarianten av denna stilen av taklampor är definitivt signerad Buster+Punch. Industriell stil möter rockigt och glammigt. Eleganta samtidigt som de har en rustik ton med detaljerna i olika metaller. Det som gör dessa extra speciella är att lamporna är helt i LED och deras egna design vilket gör dem unika. Riktigt snygga!

hänglampa_industriell_heavy_metal_buster_punch

Cage Mic från Diesel With Foscarini

När vi ändå är inne på det lite ruffiga och rockiga så är det klart att denna taklampan ska vara med också. Diesel kan det här med att ta fram en rockig attityd och tillsammans med Foscarini har de tagit fram denna snygga taklampa. Cage Mic är lite som en cool 50-talsmikrofon som hänger från taket (också väldigt förekommande i musikvideos från 90-talet). Det är dock bäst att inte greppa tag i den om den blir varm. Riktigt snygg!

taklampa_cage_mic_diesel_foscarini

Maman från Seletti

Om du verkligen vill gå all in med denna stil men vill slippa gå all in med plånboken så ger Mamam taklampa från Seletti mycket för pengarna. I den ingår 14 st dimbara lampor som tillsammans skapar en djungel av mysigt sken. Som stora eldflugor hänger de i olika längder som en svärm och blir lite av en fin konstinstallation att inreda med. Riktigt trevliga!

hänglampa_industriell_maman_seletti

 

Summering

Har du hittat en lampa du tycker om? Meningen med dessa inlägg är såklart att informera och inspirera. Vill du se mer? Surfa gärna vidare och upptäck resten av vårt breda sortiment med taklampor, pendlar, plafonder, ljuskronor, kristallkronor. Tack för att du läst!