Vi spenderar majoriteten av vår vakna tid på våra arbetsplatser som ibland är allt annat än inspirerande med sin sparsamma färgsättning och fyrkantiga hörn. Det är någonting som Moa Lundqvist från Formation Norrland vill förändra. Med hjälp av färg och form inreder hon din arbetsplats för att främja kreativitet, arbetsro och ge en känsla av trevlighet.

Processed with VSCO with 1 preset

“Jag har fått marinera i färg och form sedan jag var barn”

Moa har alltid haft ett intresse för inredning. Redan som liten projektledde hon sina föräldrar genom kojbyggen och tapetbyten i barnhemmet. Intresset kommer i grunden från föräldrarna som alltid haft inredning som ett stort gemensamt intresse, så hon fick stort utrymme att “marinera i färg och form” under sin uppväxt, som hon själv uttrycker sig.

Tanken var först att hon skulle bli musiker och startskottet för det som idag är hennes företag, Formation Norrland, ljöd under en av hennes konserter där hon ville skapa en helhetsupplevelse. “Det var spännande att få arbeta med ett helhetskoncept i allt från hur lokalen såg ut till vad folk kunde göra där. Jag satt hemma och klistrade nya etiketter på ölflaskorna som vi skulle servera, gjorde stickers med min logotyp på och satte upp en interaktiv tavla som folk kunde skriva på.” berättar hon.

formationnorrlad_färgpalett

Moa hämtar mer än gärna inspiration från husfasader byggda på 50- och 60-talet.

“Det är kul att utmana gamla normer och tankar om hur ett kontor ska se ut och fungera”

I processen med att konceptualisera konserten väcktes en ny tanke om att gå ifrån musiken och istället arbeta med eventdesign och inredning på heltid och därmed också öka sitt intresse för mänskligt beteende, psykologi och hur kroppen och hjärnan fungerar. “Det är viktigt för mig att tänka på beteenden i rum och hur människor använder rummet när jag ska inreda. Jag tycker det är kul att utmana gamla normer och tankar om hur ett kontor ska se ut och fungera.”, säger hon.

johan_bryggman_ohmy_hållkäften
Fotograf: Johan Bryggman

 

Idag arbetar hon mycket med att inreda kontorslokaler. “Det är en plats där man ofta vågar mer än i ett privat hem vilket gör det extra roligt att inreda. Det visar sig i färgval men också i att jag får utmana förutfattade meningar om hur ett kontor ska se ut” säger hon.

“Trevligt är underskattat!”

När Moa får bestämma är ledordet “trevligt” det viktigaste i alla projekt hon gör. “När en plats är trevlig känner man sig trygg, man vill spendera tid på den platsen och man vill framförallt komma tillbaka till den.” berättar hon. Hon tillägger “Om arbetsplatsen känns trevlig främjar det personalens arbetsförmåga men framförallt också deras välmående och om jag kan få vara en del av att skapa den trevliga stämningen har jag lyckats!”.

Moa’s 5 steg inför ett nytt kontorskoncept

Tänk på vad som känns obekvämt idag

Är det någonting som inte fungerar i planlösningen? Är skrivborden för små? Sitter vi bekvämt? Är det kallt på golvet? Detta är saker som behöver lösas för oavsett hur mycket färg som kommer upp på väggarna blir rummet ändå inte trevligt om du hela tiden måste flytta på din stol för att kollegan ska kunna ta sig förbi dig på väg ut till fikarummet.

Lista allt som fungerar bra idag, och lista allt som behöver förändras. Detta blir grunden för resten av inredningen och behöver tas hänsyn till under hela processen.

formationnorrland_gobusiness

Tänk på vad ditt öga behöver stå ut med

Ta bort så många störmoment som möjligt för ögonen så att de istället kan vila på den arbetsuppgift du har framför dig. Satsa på förvaring som du enkelt kan använda för att städa undan allt onödigt från skrivbordet. Den bästa förvaringen är den som används så försök att hitta en lösning som är enkel att använda.

Efter att du hittat ett förvaringssystem som passar era behov funderar du på hur du på bästa sätt kan få den att passa in i rummet. Ett öppet hyllsystem är till exempel en väldigt lättillgänglig avlastningsyta och med ett snyggt draperi för döljer du den stundande röran bakom.

Avskärmare mellan skrivborden är en enkel detalj som lätt skapar mindre rum i rummet och som dessutom kan designas på ett roligt och lekfullt sätt om man vill skapa någonting unikt.

formationnorrland_gobusiness_felx

 

Tänk på er grafiska profil och vad olika färger förmedlar

 

Att olika färger påverkar oss olika kommer kanske inte som någon överraskning för dig. Grönt är en färg som Moa ofta använder sig av när hon arbetar med rum eftersom det tar in naturen i rummet och det är lugnande för ögonen att titta på. Om man vill använda starka färger som till exempel rött eller gult kan de vara mer passande i ett mötesrum där man inte arbetar under längre stunder.

Har ni en tydlig varumärkesprofil är det självklart att ni ska använda dem i er inredning eftersom den bidrar till att förmedla ert varumärke. Om era profilfärger är skarpa kan det vara bra att använda en ljusare eller mörkare kulör för att skapa en lugn stämning på arbetsplatsen utan att ta bort igenkänningen från profilen.

 

formationnorrland_ohmy

Hitta sätt att få in runda former på

Kontor är fyrkantiga. Fyrkantiga skrivbord, fyrkantiga skärmar och fyrkantiga rum, ibland är till och med belysningen fyrkantig. För att skapa ett lugn i rummet behövs mjukheter och runda former. Du kan ta in dem genom att använda veckade gardiner, runda lampor, växter, fluffiga kuddar eller varför inte i mönster på tyger?

Ta in grönska!

Vi har alltid varit i naturen, det är där vi har vår grund vilket gör att naturen är det mest naturliga för oss och får oss att känna oss avslappnade. Gröna växter ger syresättning till rummet och bidrar kopiöst till trevlighetsfaktorn på kontoret. Gör plats för grönska på golvet eller häng upp den på väggarna.

Det kan vara viktigt att bara låta alla ha en liten växt på sitt skrivbord för att ha någonting grönt att vila blicken på ibland.

Blanda många olika ljuskällor

För att ett rum ska vara tillräckligt belyst behöver det ha mellan 5-8 olika ljuskällor och där naturligt ljus från fönster är det viktigaste. Utöver det naturliga ljuset är taklampor som skapar en stark ljuskälla bra men många glömmer bort att det även kan behövas ljusslingor, golvlampor eller levande ljus för att bidra till en salig blandning av olika sorters ljuskombinationer i rummet.